Je moet cardio doen voor vet verlies
Mythbusters serie
Wiljanschreurs
Mythbusters serie
11/28/2020
4 min
0

Mythe - Je moet cardio doen voor vet verlies

11/28/2020
4 min
0

Cardio en vet verlies.

Meestal, wanneer mensen proberen vet te verliezen, springen ze direct op een cardio apparaat en spenderen uren in saaie, eentonige, steady state cardio.

Maar hoe belangrijk is cardio echt voor een vet verlies proces.

Waar komt deze mythe vandaan?

“Je moet 20 minuten cardio doen voordat je begint met vet verbranden”

“Je moet cardio doen in je vet verbrandings zone”

“Je moet cardio in de ochtend, op een lege maag, doen om meer vet te verbranden”

Klinkt iets je bekent in de oren?

Dit zijn een paar dingen die ik vaak hoor in de sport school.

Maar over het algemeen krijg ik de vraag: “hoelang moet ik bezig zijn om in de vetverbrandingszone te komen, anders verlies ik geen vet toch? “

Myhtes over cardio en vet verlies gaan al een tijdje mee en ze lijken maar niet uit te sterven.

Het heeft voornamelijk te maken met een gebrek aan kennis om doelen voor vetverlies te behalen. Dat, en de media die schreeuw met hun “als je een donut eet, moet je X minuten op de loopband doen om X calorieën te verbranden.”

Wat is sporten nu? Een straf bij het nuttigen van een ‘traktatie’? Ik denk het niet!

En nu, wat zegt de wetenschap

Laten we eens kijken wat cardio eigenlijk is …

Cardio is een lichte tot matige vorm van lichaamsbeweging die gedurende een langere periode kan worden uitgevoerd. Het doel is om in beweging te blijven, zonder te stoppen, om zoveel mogelijk calorieën te verbranden.

Aangezien we cardio behandelen in relatie tot vetverlies, zal ik niet te ver afwijken, maar ik moet even stilstaan ​​bij het feit dat cardio wordt gebruikt om de cardiovasculaire gezondheid te verbeteren.

Er zijn verschillende vormen van cardiovasculaire training:

LISS (Low Intensity Steady State). Deze stijl heeft een lage intensiteit en is de meer typische stijl die je in de sportschool ziet. LISS-sessies zijn vaak lang en nogal saai.

HIIT (High Intensity Interval Training). Deze stijl bevat beweging op zeer hoge intensiviteit van kortere perioden, gevolgd door langere perioden van lagere intensiteitsniveaus voor herstel en ter voorbereiding op de hogere intensiteit die daarna weer volgt.

Dus met deze twee in gedachten, laten we verder gaan met de verschillen in efficiëntie voor vetverbranding …

HIIT is de favoriete trainingskeuze als je in een kortere tijd meer calorieën wilt verbranden. Het heeft echter enkele consequenties; het is moeilijker, het verhoogt de druk op de gewrichten en kan belastend zijn voor zwaardere of oudere sportschoolbezoekers.

LISS is minder belastend voor het lichaam en wordt aëroob (met zuurstof) gedurende langere tijd uitgevoerd. Je moet je richten op jouw “vetverbrandingszone”. Dit wordt als volgt berekend:

Vetverbrandingszone = 220 – (uw leeftijd) x (0.60)

Je zult vet verbranden met deze intensiteit, maar in het algemeen zal het niet veel zijn, vooral niet als je veel te verliezen hebt. Je zou vier keer per week een uur op een loopband kunnen doorbrengen en in een jaar tijd slechts 4 kilo lichaamsvet verliezen. Dit is niet zoveel als het bijvoorbeeld je doel is om 10 tot 15 kilo te verliezen

Bovendien heeft het gedeelte ‘meer vet’ verbranden eigenlijk alleen betrekking op het substraat dat je gebruikt.

LISS gebruikt meer vet als brandstof dan HIIT, dat meer focus legt op het verbranden van glycogeen, maar het is cruciaal om op te merken dat het gebruik van meer vet als substraat niet direct verband houdt met het verliezen van meer lichaamsvet. Dit komt allemaal neer op totale calorieverbranding.

Bovenal is cardiotraining echt geen efficiënte manier om lichaamsvet te verliezen.

Dus wat is een effectievere manier om vetverlies aan te pakken?

JOUW EETPATROON

Ja. De eenvoud van eten zorgt het meest effectieve vetverlies.

Is er een addertje onder het gras?

Naa, niet echt. Je hoeft alleen jouw calorie-inname in de gaten te houden om jouw doel te bereiken en indien nodig enkele aanpassingen in jouw voeding aan te brengen.

Cardio uitvoeren voor jouw doelen op het gebied van vetverlies, zonder een goed voedingsprogramma, kan rampzalig zijn.

Cardio is sporten.

Sporten verhoogt de eetlust.

Zonder jouw calorieverbruik uit voeding bij te houden, zou je gemakkelijk jouw doelen voor vetverlies kunnen overstijgen zonder het zelfs maar te beseffen. Waardoor jij eigenlijk beter kunt stoppen met alle moeite die je erin stop.

Wat een verspilling van de tijd he?

Weet je wat nog meer?

Je kunt GEGARANDEERD jouw vetverlies doel bereiken volgens een gestructureerd dieet dat uitsluitend voor jou is bedoeld. Mits je je eraan houdt dat het.

GEGARANDEERD

Deze garantie krijg je niet uit cardio.

Praktische aanbevelingen

Cardio is geweldig voor de gezondheid, dus vermijd het niet. Concentreer je er gewoon niet alleen op om vet te verliezen.

Als je het leuk vindt, doe dan wat cardio-werk in je week

Maar bereken eerst jouw calorieën- en macro’s om jouw doelen te bereiken, creëer een tekort te krijgen en te zien hoe het vet verdwijnt.

Wil je jouw verbranding van vet verlies versnellen – train dan met gewichten.

Krachttraining is veel beter dan cardio voor vetverlies.

Des te meer spiermassa we hebben, des te sneller ons metabolisme, des te meer calorieën we verbranden.

Mits je een efficiënt voedingsplan volgt, zorgt het stimuleren van spierweefsel via krachttraining ervoor dat het lichaam het vetweefsel gebruikt om energie terug te winnen.

Dit betekent meer vetverlies.

Dus … Besteed aandacht aan jouw dieet, maximaliseer je werkinspanning en begrijp dat het een beetje discipline en vastberadenheid vereist om het vet dat je in de loop van de tijd hebt opgedaan te verliezen, niet alleen uren op de fiets of loopband..

Reacties
Categorieën