Wat is het metabolisme

Metabolisme: Het metabolisme is een set levensonderhoudende chemische reacties, processen en functies die allemaal gebeuren binnen het organisme. Mannen en vrouwen hebben bijvoorbeeld een ander koolhydraatmetabolisme, wat slaat op de daadwerkelijke opname/absorptie van suikers. We kunnen het ook gaan hebben over metabole paden – een cascade aan organische reacties. Stel je een machine voor met tientallen kleine tandwielen die elkaar allemaal activeren. Daarom kan de term ‘metabolisme’, binnen de context van lichaamssamenstelling, enigszins misleidend zijn. Wat de meeste mensen ermee bedoelen, is in feite de energiebalans. Als iemand de term ‘metabolisme’ in je schoot werpt, besef je dan dat het 1 van de volgende 2 dingen kan betekenen:

  1. BMR (Basal Metabolic Rate): het basaal metabolisme – de mate waarin het lichaam energie gebruikt in rust, om essentiële functies, zoals ademen en lichaamstemperatuur (warmte), te onderhouden.
  2. Energiebalans – de complexe dynamica tussen calorische inname en calorisch gebruik (inname en uitgave). Dit bepaalt op de lange termijn of je in gewicht aankomt, of juist gewicht verliest.