Mythe - Moet je koolhydraatarm eten om af te vallen
Mythe – Moet je koolhydraatarm eten om af te vallen
Mythbusters serie
Wiljanschreurs
Mythbusters serie
10/16/2020
5 min
0

Mythe - Moet je koolhydraatarm eten om af te vallen

10/16/2020
5 min
0

Moet je koolhydraatarm gaan om af te vallen?

Dit is een dieet dat de afgelopen jaren behoorlijk populair is geworden.

Overal lees je wel iets over koolhydraten. Zelden met goede woorden.  En ja, alles wat op internet staat is waar, toch? Precies om deze reden dat er meer mensen dan ooit tevoren zijn die koolhydraten vermijden.

Of zelfs uitspraken van mensen, waaronder maar er zijn er nog veel meer:

  • ” Door koolhydraten gaat je bloedsuikers stijgen, wat resulteert in een enorme toename van lichaamsvet”
  • “Koolhydraten veroorzaken ontstekingen en andere ziekten”
  • “Koolhydraten zijn niet essentieel, vetten en eiwitten zijn belangrijker”

Wat zorgwekkend is, is dat het verwijderen van essentiële voedingsstoffen uit onze voeding schadelijk kan zijn voor

Onze gezondheid.

Gezondheid zou je eerste prioriteit moeten zijn in welke vorm van training of voedingsprogramma dan ook en het zou de funderingen moeten zijn waar jij jouw doelen op gaat bouwen.

Dus laten we eens bespreken waarom koolhydraten vermijden tijdens je dieet niet nodig is.

Waar komt de mythe vandaan

Tijdje terug in de jaren 90, veroverde Dr Atkins met zijn ‘Atkins diet’ de markt en nam iedereen aan de hand mee en sindsdien is een eindeloze populariteit in koolhydraatarme diëten. Het Atkins-dieet is er één, maar er zijn andere, zoals het Dukan-dieet en het South Beach-dieet, die onder de meest populaire zijn.

Deze diëten beperken koolhydraten ernstig en concentreren zich op eiwitten en vetten als bronnen voor het lichaam.

Met dit in gedachten kunnen dit soort diëten voor sommigen mensen werken als ze zorgvuldig worden gehandhaafd. In plaats van koolhydraten wordt gezond vet verhoogd om het lichaam van energie te voorzien.

Maar dit is waar de fatale fout optreedt wanneer mensen proberen soortgelijke stijlen in hun eigen voedingspatroon passend te maken. Ze gaan koolhydraat arm en vet arm eten. Ze elimineren koolhydraten, maar houden ook de vet inname laag. De twee gecombineerd zijn schadelijk.

Laten we dit verder bekijken …

Wat zijn koolhydraten?

Dit is misschien heel basis informatie, maar aangezien ze door sommigen worden gezien als de ‘duivelse’ macronutriënt, is het een idee om je eerst weer te leren over wat ze zijn en hoe ze het lichaam ondersteunen.

Als je koolhydraten eet, zet het lichaam ze om in glucose, fructose, en galactose (monosacharide), dat wordt gebruikt om alle cellen zoals die in de hersenen en spieren van brandstof te voorzien.

Er zijn 3 verschillende soorten koolhydraten:

  • SUIKERS: Kan van nature worden gevonden of worden verwerkt in voedingsmiddelen
  • ZETMEEL: Bestaat uit suikereenheden die aan elkaar zijn verbonden (polysachariden) en dit vind je in ontbijtgranen, aardappelen, peulen en andere groenten. Deze koolhydraten zorgen voor een langzame en gestage afgifte van energie gedurende de dag
  • VEZELS: alleen te vinden in plantaardig voedsel. Deze koolhydraten houden ons spijsverteringssysteem gezond en helpen bij het oplossen van veel gezondheidsproblemen.

In een gezond, uitgebalanceerd dieet zijn koolhydraten de belangrijkste energiebron van het lichaam, met 4 kcal per gram.

Glucose, fructose, en galactose (de afbraakcomponent van koolhydraten) wordt in de bloedbaan opgenomen. Met behulp van het hormoon insuline komen deze stoffen in je lichaamscellen binnen. Hier gebruiken de cellen de stoffen voor energie.

Waar gebruiken we koolhydraten voor?

Koolhydraten zijn nodig om het lichaam voor energie te voorzien, evenals alle andere activiteiten die je onderneemt.

Koolhydraten zijn vooral belangrijk tijdens het sporten. Met name sporten zoals CrossFit

Trainende spieren VERTROUWEN op koolhydraten als hun belangrijkste brandstofbron. Spieren hebben een beperkte glycogeenvoorraad, dus koolhydraten moeten regelmatig worden bijgevuld om het energieniveau op peil te houden. Zonder deze koolhydraten aan te vullen, zal jouw energieniveau tijdens het sporten opraken. Dit resulteert in vroege vermoeidheid en een vertraagde hersteltijd.

Vet en eiwitten kunnen natuurlijk energie leveren, maar ze zijn veel moeilijker om te zetten dan koolhydraten, wat zou betekenen dat je tijdens je training weinig energie hebt.

Het beperken van jouw inname van koolhydraten kan ook leiden tot een langzamer metabolisme, toename van stresshormonen zoals cortisol en een afname van spieropbouwende en minder energie.

Ja, zelfs als je regelmatig eiwit shakes drinkt, zorgt er voor dat je 3-5 kipfilets per dag eet, zelfs dan zou je zou nog steeds spiermassa kunnen verliezen als je niet genoeg koolhydraten binnenkrijgt.

Dus koolhydraten zijn best belangrijk toch!!

Ongebruikte glucose kan worden omgezet in glycogeen. Dit wordt gevonden in de lever en spieren en wordt gebruikt voor opslag.

Bij langdurige opslag van energie wordt glucose omgezet in vet. En dit is waar de angst voor koolhydraten vandaan komt. Maar koolhydraten slaan alleen op als overtollig vet als we een overschot aan calorieën eten.

Het is hetzelfde met elke voedselgroep. Te veel van alles kan tot gewichtstoename leiden.

Dus waarom kiezen mensen voor koolhydraatarme diëten?

Omdat het resultaat aan het begin geweldig is!

Je verliest vrijwel onmiddellijk veel gewicht. Het probleem is dat dit meestal water en glycogeen is, niet noodzakelijk lichaamsvet.

Op de lange termijn worden de verschillen tussen koolhydraatarme diëten en andere diëten in evenwicht gehouden en laten ze zien dat het niet gunstig is om voor de ene te kiezen boven de andere.

Wanneer mensen kiezen voor een koolhydraatarm dieet, consumeren ze vaak meer eiwitten.

Eiwit heeft veel meespelende factoren om gewichtsverlies te stimuleren:

  • Heeft een hoger thermisch effect
  • Geeft verzadiging
  • Behoudt droge spiermassa

Dus de magie zou kunnen komen door het eiwit in het dieet, niet door het koolhydraatarm eten.. In feite zijn er niet echt onderzoeken die koolhydraatarme en eiwitarme diëten onderzoeken versus koolhydraatarme eiwitrijke diëten. Als dat zo was, had ik veel geld gestoken in het eiwitrijke dieet en zou ik als een duidelijke winnaar uit de bus komen.

Sommige koolhydraatarme diëten kunnen effectief zijn voor mensen met medische problemen OF zijn extreem zwaarlijvig en sedentair. Maar deze personen moeten medische hulp zoeken voordat ze aan beperkende programma’s beginnen.

Leef je leven

De belangrijkste factor bij elk dieet is ervan te genieten.

Het elimineren van een belangrijke macronutriënt kan stress veroorzaken tijdens sociale evenementen en bijeenkomsten, waarbij het moeilijk is om te kiezen voor niet-koolhydraatrijke keuzes uit menu’s

Als je één ding uit dit artikel haalt, laat het dan dit zijn:

HIPPE & MODERN DIËTEN ZIJN VAAK SLECHTE DIËTEN

We horen constant over nieuwe en verschillende soorten diëten.

Voor sommigen leidde de promoties over lage koolhydraten en hoge vetten ertoe dat mensen grote hoeveelheden boter, spek en kaas consumeerden.

Voor anderen leidde het promoties over hoge koolhydraten en lage vetten ertoe dat mensen het gevoel kregen dat ze werden bedrogen met vetvrije lekkernijen, wat resulteerde in een verhoogde consumptie van voedsel zoals rijstwafels.

Praktische aanbevelingen

Het beste dieet is een gebalanceerd en gevarieerd dieet dat voor JOU werkt.

Je moet gewoon flexibel zijn.

Pas jouw macro-inname aan op basis van uw doelen, genetica, soort voedselbronnen (in geval van allergieën) en activiteitenniveau.

Hou je niet van aardappel? Probeer rijst.

Houd je niet van pasta? Kies voor havermout.

Hou je niet van havermout? Eet je bammetjes (brood).

De keuzes zijn eindeloos.

Geniet van een breed scala van lekker eten.

Beheer jouw dieet volgens JOUW voorkeuren, JOUW ervaringen en JOUW prestaties.

Deze branche kan erg verwarrend zijn als het gaat om voedingskeuzes en wat het beste werkt.

Maar onthoud dat JIJ je eigen persoon bent en ieder persoon is anders.

Als ik wil dat je één ding onthoud van dit artikel:

Geniet van al het eten.  En onthoud… Koolhydraten zijn je vriend.

Koolhydraat arm hoeft dus niet.

Reacties
Categorieën