Wat is energie/ calorieën?

Voeding kunnen we vergelijken met de brandstof van een auto: Zonder benzine werkt een auto niet. Hetzelfde geldt voor ons zonder voeding functioneren wij niet.

Voeding is uit te drukken in kilocalorieën of calorieën, een kilocalorie staat gelijk aan 1000 calorieën. Dus als we praten over een calorie behoefte van 2500 calorieën dan hebben we het eigenlijk over kilocalorieën. Deze termen worden in praktijk veel door elkaar gehaald. Wanneer er gesproken wordt over aantallen calorieën wordt er eigenlijk altijd kilocalorieen bedoeld. De juiste term om je voeding in uit te drukken is in kilo calorieën.

Een fysieke calorie is dus slechts één duizendste van een kilocalorie. Om maar even aan te geven hoe arbitrair de natuur van energie is, één calorie staat gelijk aan “de ruwe hoeveelheid aan energie die nodig is om de temperatuur van één gram water met één graden Celsius te verhogen, binnen de druk van een atmosfeer”.

Binnen de wetenschappelijke literatuur gebruiken ze een andere maatstaf van energie: de Joule (of kilojoule; kJ). Net zoals je ponden naar kilogrammen kunt omrekenen, kan je dit simpelweg omzetten naar calorieën door onderstaande formule te gebruiken. 

1 kcal = 1000 cal = 4184 Joules = 4,184 kilojoules (kJ)