Eiwit

Wat is eiwit?

Eiwitten vind je in het gehele lichaam. Waarbij meer dan 40% van lichaamseiwit zich bevindt in skeletspieren; meer dan 25% in de organen en de rest voornamelijk in de huid en het bloed.

Eiwitten zijn essentiële nutriënten door hun constituenten aminozuren, welke het lichaam nodig heeft om haar eigen scala aan eiwitten en stikstof-bevattende moleculen die leven mogelijk maken, te creëren. Elk lichaamseiwit is uniek in de karakteristieken en het sequentiepatroon van de aminozuren waaruit haar structuur bestaat. Aminozuren kunnen op verschillende manieren worden geclassificeerd. Op basis van onder andere structuur, netto lading, polariteit en mate van essentie. De volgende eiwitten zijn handig om te kennen.

Structurele elementen

Diverse eiwitten hebben structurele rollen binnen het lichaam. Ze zijn in wezen onderdeel van de stenen, het metselkalk en het staal, dat je lichamelijk huis vormt. Deze omvatten:

➢ Contractiele eiwitten: Deze stellen je in staat om je spieren aan te spannen. Dit zijn met name actine en myosine.

➢ Vezeleiwitten: Deze geven kracht aan je gewrichten, pezen, botten en ander bindweefsel. Dit is met name collageen.


Kort samengevat!

Eiwit is verantwoordelijk voor de groei en reparatie van (spier) weefsel - Het is de belangrijkste macronutrient voor ons lichaam, aangezien wij het gedurende de hele dag vrij regelmatig willen voeden met eiwitten om de meest anabole (spieropbouwende / behoudende) toestand te stimuleren.

Hoe bereken ik mijn eiwit dagelijkse behoefte?

Jouw eiwitbehoefte zal tussen de 1,2 en 1,8 g per kilo lichaamsgewicht zitten, afhankelijk van jouw lichaamssamenstelling en hoe gespierd je bent, aangezien eiwitten belangrijker zijn voor degenen die meer spiermassa hebben (meer spieren hebben meer eiwitten nodig voor herstel en behoud van spierweefsel)

Jouw eiwitbehoefte kan in de loop van de tijd veranderen als jouw lichaamssamenstelling veranderd.

Welke voedingsmiddelen bevatten eiwitten?

* Mager vlees en vis zoals kip, varkensvlees, kalkoen en andere gevogelte (houd er rekening mee dat er verschillende vetgehalten zijn tussen sommige soorten die je in jouw voordeel kunt gebruiken), rundvlees, kangoeroe, ham, mager varkensvlees, tonijn en zalm

* Mager / voorverpakt lunchvlees zoals plakjes kalkoen / ham / gerookte kipfilet

* Eieren en eiwitten

* Zuivelproducten zoals melk, yoghurt, kaas & kwark

* Supplementen zoals eiwitshakes en eiwitrepen

OPMERKING: alleen omdat de bovenstaande voedingsmiddelen doorgaans als eiwitbronnen worden beschouwd, betekent dit niet dat ze geen spoorcalorieën bevatten van andere macronutriënten (vet / koolhydraten), dus zorg ervoor dat je bij het loggen van deze voedingsmiddelen rekening houdt met alle inclusief macronutriënten, niet alleen de calorieën die uit eiwitten komen.