Wat zijn vezels?
Wat zijn vezels

Vezels

Wat zijn vezels?

Voedingsvezels zijn een soort koolhydraten die niet kunnen worden verteerd door de enzymen van ons lichaam. Het helpt het transport van voedsel en voedingsstoffen door het lichaam te helpen en wordt aangetroffen in eetbare plantaardige voedingsmiddelen zoals granen, fruit, groenten, gedroogde erwten, noten, linzen en granen.

Daarom kan je lichaam vezels niet echt verteren. Dan denk je misschien dat we het niet echt nodig hebben, maar dat is niet minder waar. Dit is precies de reden dat we het wel nodig hebben.

Soorten vezels

Er zijn twee verschillende soorten vezels: oplosbaar en onoplosbaar. De oplosbare soort lost op in water in het lichaam, en hoewel het niet veel betrokken is bij de spijsvertering, is het behoorlijk goed om je gezond te houden.

Het krijgen van een goede hoeveelheid oplosbare vezels kan helpen om je cholesterolgehalte in evenwicht te brengen en je ontlasting te verzachten, waardoor het gemakkelijker wordt om naar het toilet te gaan.

Je vindt oplosbare vezels in haver, rogge, wat fruit zoals appels en bananen, groenten en zaden.

Het andere type vezel is onoplosbaar, wat, je raadt het al, niet oplost.

Dit is de echte spijsvertering superster en betekent dat je in die zin geen opgeblazen gevoel, krampen, indigestie of iets gemeens krijgt. Er is een cross-over in soorten vezels en hun bronnen, maar voor oplosbare vezels, kijk naar volkoren, granen, zemelen en noten.

Hoe weet ik hoeveel vezels ik moet eten?

Ik raad 8 tot 12 g vezels aan voor elke 1000 calorieën die je consumeert.

Je wilt echt niet minder dan dit, anders kun je spijsverteringsproblemen krijgen en veel hongeriger worden, omdat vezels er ook voor zorgen dat je je verzadigder voelt.

Meer is goed, en als je op dieet bent, kan een verhoogde vezelinname enorm helpen bij verzadiging, maar zoals bij bijna alles zijn extremen niet geweldig, en overtollige vezels kunnen ook leiden tot spijsverteringsproblemen, een opgeblazen gevoel, winderigheid en andere vervelende bijwerkingen, daarom de bovengrens van het bereik.

Wat ik je kan adviseren is dat je tijden een cut fase je idealiter je vezel inname zo hoog mogelijk wilt hebben. Tijden een bulk fase wil je vezelinname aan de ondergrens hebben, omdat je voedingsinname dan hoger is.

Welk voedselmiddelen bevat vezels?

  • Repen

  • Bonen
  • Volkoren producten
  • Bruine rijst
  • Bessen
  • Wat fruit soorten
  • Zetmelen granen
  • Havermout
  • Groenten - hoe knapperiger hoe beter