Mythe – een glutendieet is het beste dieet
06 juli 2020 
4 min. leestijd

Mythe – een glutendieet is het beste dieet

Waar komt de mythe vandaan?

 Jennifer Lawrence, actrice van de Hunger games. Heeft het glutenvrij dieet ooit: “een coole, nieuwe eetstoornis genoemd.   Ze is vrij duidelijk in haar uitspraak over dit dieet.

Maar ergens heeft ze gelijk.

Het is gewoon een trend die de wereld over waait.

“No grain No pain” nog een term die je net zo vaak hoort al “hallo”! Hoewel dit geldt voor degenen die last hebben van bijwerkingen van het eten van gluten, zal het ook irritant zijn voor degenen die hun voedingsbehoefte aanpassen aan de nieuwste trends.

Wat zijn gluten precies?

Gluten wordt onderverdeeld in twee groepen eiwitten, de glutenines en de gliadines.

Deze eiwit groepen worden samengebracht wanner bloem en water worden gecombineerd voor brood en ander verwerkt voedsel.

Ze geven structuur en elasticiteit.

Velen denken dat gluten alleen in tarwe voorkomt – al is dit wel vel het meest voorkomend – en vermijden daarom broodproducten.

Maar gluten worden ook in andere graansoorten gevonden, denk aan gerst en rogge bijvoorbeeld.

Het is echt niet genoeg om alleen brood, pasta en cake te vermijden. Dit zou te simpel zijn.

Om een echt glutenvrij dieet te volgen, moet je ALLE sauzen, bouillonblokjes, snoep en een breed scala aan andere producten die gluten bevatten, vermijden.

glutenvrij keurmerk

Hoe zit het met coeliakie, en wat is het?

Dit is een ernstige medische aandoening

Degenen die dit hebben, moeten gluten vermijden.

Het is geen dieetkeuze. Het is een noodzaak.

Hun immuunsysteem reageert negatief op gluten en beschadigt de bekleding van de dunne darm. Je hebt dus kans op een lekkende darm.

Deze schade voorkomt dat essentiële voedingsstoffen worden opgenomen.

Bijwerkingen van het eten van gluten kunnen zijn, maar zijn niet beperkt tot:

  • Bloedarmoede
  • Gewichtsverlies (niet door keuze)
  • Vermoeidheid
  • Opgeblazen gevoel
  • Pijn

 

Gevolgen op lange termijn, als de glutenconsumptie doorgaat, omdat het niet gediagnosticeerd is, kan omvatten, maar is niet beperkt tot:

  • Osteoporose
  • Bloedarmoede
  • Darmkanker

 

Deze mensen moeten glutenvrije producten in hun dieet opnemen om te voorkomen dat ze ziek worden.

Toch lijdt slechts ongeveer 1% van de bevolking.

Ik zeg het nog een keer – 1%.

Een mager percentage!!

 

Coeliakiepatiënten konden vroeger alleen op recept eten.

Je kon geen voedingsmiddelen kopen die speciaal zijn ontworpen voor in de supermarkt.

Maar door deze rage, waarbij men aanneemt dat glutenvrij gezonder is, zijn de producten nu overal verkrijgbaar. En bijna in elke vorm dan ook.

Waar ik me denk ik meer zorgen over maak, is dat zodra deze trend verdwenen is en er weer nieuw dieet op de markt is, zijn deze voedingsmiddel dan nog wel beschikbaar voor de mensen die dit echt nodig hebben?

Waarom we gluten moeten eten

Hoewel gluten zelf niet zo speciaal zijn met betrekken tot de voedingswaarden, doen de volkoren granen die gluten bevatten dat wel.

Producten met gluten bevatten een scala aan vitamines en mineralen, net zoals vezels.

Als je deze voedingsmiddelen gaat vermijden, loop je het risico dat je jouw voedingsvereisten niet gaat halen om jouw lichaam en cellen te laten functioneren.

Dit kan leiden tot voedingstekorten

Voedingstekorten kunnen leiden tot medische- en gezondheidsproblemen. Dan hebben we het nog niet eens over het ongemak van het veranderen van jouw HELE dieet om de ​​producten te vermijden die niet vermeden hoeven te worden.

Brood, crackers, ontbijtgranen, pasta’s, gebak en een hele boel andere bewerkte voedingsmiddelen zijn slechts enkele van de producten die je dan volledig uit jouw dieet moet halen. Dat zijn niet eens de producten die veel sporen van gluten bevatten. Dan hebben we het over slasauzen, sauzen, havermout en zelfs vleeswaren of geblikte voedingsmiddelen.

Je zou dan dus een zorgvuldig plan moeten opstellen om ervoor te zorgen dat de micronutriënten die je eruit haalt, toch nog binnen krijgt.

B-vitamines. Calcium. IJzer. Zink. Magnesium en vezels zijn allemaal voedingsstoffen die niet echt veel aanwezig zijn in glutenvrije producten.

Je moet er dus voor zorgen dat je deze ergens anders vandaan haalt.

 

Praktische aanbevelingen

Het is makkelijk …

Eet je gluten tenzij je ECHT een medische aandoening hebt die je verplicht dit te vermijden.

Het eten van een glutenvrij dieet betekent constant aandacht besteden aan wat je eet, constant voedseletiketten lezen en ervoor zorgen dat je een plan hebt om voedingsstoffen die je tekort komt te vervangen.

Het is dus NIET nodig dat iedereen hiervoor kiest.

Er is GEEN bewijs dat het gezonder is.

Er is GEEN bewijs dat het helpt bij het afvallen.

Zoals bij elk dieet, vermijd de onnodige dingen. Eten is een feestje. Niet tijdrovend.

Het belangrijkste, gluten producten zijn lekker!

Ik weet niet hoe het met jou zit? – maar in een wereld zonder pizza, pasta en taart wil ik niet zijn, als ik deze voedingsmiddelen elke dag kan eten en toch vet kan verliezen, droger kan worden, spieren op bouwen en gezond blijven.  Blijf ik dit lekker eten.

Reactie plaatsen