Mythe – Kunstmatige zoetstoffen zijn dodelijk
Mythbusters serie
Wiljanschreurs
Mythbusters serie
06/12/2020
4 min
0

Mythe - Kunstmatige zoetstoffen zijn dodelijk

06/12/2020
4 min
0

Zijn kunstmatige zoetstoffen echt zo duivels als sommige beweren?

Een paar dingen in het leven zijn dodelijk.

  • Uit een vliegtuig vallen zonder parachute
  • Beschoten worden met een machine geweer
  • Een atoombom

Deze dingen zullen je doden.

Kunstmatige zoetstoffen doen dit niet.

Ja, zijn er erg veel mensen die nog steeds vast besloten zijn om light dranken, calorievrije siropen en sauzen of welke andere zero producten dan ook, compleet de grond in stampen en beschuldigen als de meest giftige stoffen die er op deze aardbodem te vinden zijn.

(Trouwens, met de term, kunstmatige zoetstoffen’ hebben we het over aspartaam, sucralose, acesulfaam-k en soortgelijke niet-voeden zoetstoffen.)

Ik zeg niet dat deze kunstmatige zoetstoffen ‘gezond’ voor je zijn… maar het is absoluut niet nodig om ze te vermijden, zolang je maar niet overdrijft met de inname hiervan. En met de voorwaarde dat je dieet in balans is.

Met overdrijven bedoel ik dan 1300 blikjes cola zero per dag.

Zijn zoetstoffen slecht

zero & light frisdranken

Waar de mythe vandaan komt?

Jammer genoeg, gooi ik dit weer op het bord van de mensen die alleen maar ‘clean’ willen eten.

In hun streven om zo ‘natuurlijk’ mogelijk te eten, begonnen ze met de haat op de kunstmatige zoetstoffen. Zij beweerden dat het productie proces en de chemicaliën dodelijk en kankerverwekkend zijn. Ons lichaam is niet ontworpen om zoetstoffen te verwerken en verteren zeggen ze.

Talloze onderzoeken hebben bevonden dat kunstmatige zoetstoffen gevaarlijk zijn.

MAAR…

Deze onderzoeken zijn uitgevoerd op knaagdieren. (De laatste keer dat ik keek was ik echt wel een mens)

Hoewel studies op dieren niet volledig ongeldig zijn, is het cruciaal om te onthouden dat ratten en muizen slechts een levensduur van ~2 jaar hebben en vet ongeveer 10 keer sneller metaboliseren dan mensen, dus hun spijsvertering is heel anders.

Niet alleen dat, maar er zijn tenminste nog 3 dingen fout aan deze onderzoeken.

  1. De dieren zijn geïnjecteerd met zoetstoffen (meestal in de hersenen)
  2. Ze hebben de darmbacterien verwijderd voordat het experiment plaats vond
  3. Ze kregen een overdosis – veel hoger dan mensen ooit kunnen consumeren.

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb niet de neiging om mezelf met zoetstoffen te injecteren zoals drugsverslaafde doen met heroïne of rond te lopen met een infuus van cola zero.

Zeggen dat het gebruik van de resultaten van een studie op dieren dezelfde resultaten oplevert als bij mensen, is op zijn zachts gezegd een beetje belachelijk.  In feite zijn de resultaten van deze onderzoeken zo onjuist van hoe wij deze daadwerkelijk zouden consumeren, dat ze niet echt een bewijs leveren.

Maar, zoals zo vaak het geval is, kiezen degenen op die mee rijden op de anti-zoetstof trein voor deze studies, of ze kiezen kleine citaten uit sommige correlatie.

Wat zegt de wetenschap?

Oke, hier kunnen we wel een heel verhaal over kwijt.

Maar we bekijken het even van 2 kanten

Door het gebruik van gebrekkige studies zoals op knaagdieren, of die de correlatie hebben gebruikt, is er sprake van causaliteitslogica, zou je behoorlijk wat gegeven kunnen verzamelen die het anti-kunstmatige zoetstoffen ondersteunen.

Maar als je naar echt onderzoek kijkt, is het heel anders.

Maar in plaats van je een hoop studies en referenties te geven om door heen te lezen, wat vind je hier dan van?

“Er zijn geen studies die op de lange termijn gezondheidsrisico’s aangeven bij het drinken van light frisdrank. Dieet soda (gedefinieerd als calorievrije koolzuurhoudende dranken gezoet met aspartaam, sucralose, acesulfaam-kalium of andere niet-caloriearme of caloriearme zoetstoffen) is niet schadelijk voor de gezondheid, het welzijn of de lichaamssamenstelling.”

Ook is er geen bewijs dat light frisdranken vet verlies remt of dat het zelfs het insuline gehalte verhoogt tot niveaus die schadelijk zouden zijn voor je de gezondheid.

Huidig onderzoek dat probeert light frisdrank te koppelen aan meerdere gezondheidsproblemen, had niet dezelfde calorische consumptie. Overmatig calorieverbruik

heeft een direct verband met veel gezondheidsproblemen.

Zoals bij de meeste dingen, is overconsumptie geen goed idee, zeker niet voor je tanden. Buiten dat als jij wilt genieten van een Cola zero, Cola Light, Pepsi max of welke light/zero drank jij ook lekker vindt, voel je er niet schuldig over. [1]

Talrijke studies bevestigen dat kunstmatige zoetstoffen over het algemeen in beperkte hoeveelheden veilig zijn, zelfs voor zwangere vrouwen.[2]

Natuurlijke zoetstoffen zijn over het algemeen veilig. Maar het consumeren van een bepaald type toegevoegde suiker heeft geen gezondheidsvoordeel. [2]

Voordat deze zoetstoffen werden goedgekeurd, beoordeelde de FDA talrijke veiligheidsstudies die op elke zoetstof waren uitgevoerd, waaronder onderzoeken om het risico op kanker te beoordelen. De resultaten van deze onderzoeken toonden geen bewijs dat deze[3]

Maken zoetstoffen je dik?

Zoals deze mythe staat gelijk aan de oorzaak en dit koppelen mensen weer met elkaar. Jammer.

Mensen met overgewicht consumeren misschien wel veel meer kunstmatige zoetstoffen, maar dit betekent niet dat deze zoetstoffen de oorzaak zijn van het gewichtstoename.

Hoewel ze wel calorieën bevatten, is het totaal niet te vergelijken in vergelijking met de calorierijke alternatieve die ze eigenlijk zouden moeten vervangen.

Splenda is bijvoorbeeld voor ongeveer 95% koolhydraat, wat betekent dat het vergelijkbaar is met koolhydraten als suiker, maar een theelepel weegt slechts 1 gram, terwijl een theelepel suiker 5g is.

Dat is 4 calorieën in splenda vergeleken met 20 calorieën in hetzelfde volume suiker.

Sommige anekdotische bewijzen suggereren dat het veel consumeren van kunstmatige zoetstoffen de eetlust kan verhogen en ertoe kan leiden dat je meer eet, maar ik zie dit niet als een probleem.

Als jij je inname bijhoudt en je doelen behaalt, hoef jij je geen zorgen te maken dat je gaat overdrijven door teveel te eten. Als jij een zoete trek krijgt, kun je veel beter naar een cola light gaan of een suikervrij jam dan dat je kiest voor een chocolade taart of bak ijs als je je koolhydraat behoefte al hebt gehaald.

Praktische aanbevelingen

Als je geen kunstmatige zoetstoffen wilt consumeren, hoef je dat ook niet te doen. Tenminste niet van mij.

Realiseer je wel dat ze je geen kwaad zullen doen, tenzij je een specifieke medische aandoening hebt die anders zegt.

Gebruik je gezonde verstand, je wilt hier natuurlijk niet in gaan overdrijven.  Je wilt uiteindelijk niet afhankelijk worden van de zoetstoffen, dat je niet functioneert zonder dat je 8 blikjes cola light hebt gedronken of 10 scheppen zoetstof door de koffie hebt gedaan om je zoete smaak te stillen. Zo af en toe is hier niks mee.

Juist door dit toe te voegen in je dieet, kun jij het misschien wel beter volhouden. Zoetstoffen stillen de zoete smaak en voegen (bijna) geen calorieën toe.

Tot slot, alleen omdat ze geen enkel voordeel opleveren, wil niet zeggen dat ze slecht zijn. Als jij momenteel niks van kunstmatige zoetstoffen eet of drinkt, prima. Je kunt prima zo door gaan, maar hopelijk heb je nu niet meer het idee dat ze slecht voor je zijn, ze je dik maken of je er eerder dood door gaat. Dit is namelijk. Een complete. Mythe!

Reacties
Categorieën