NEAT (non-excercise activity thermogenesis)

NEAT (non-excercise activity thermogenesis)

Het is gek hoe vaak NEAT wordt genegeerd als een vorm van cardio. De reden hiervoor is meestal dat we NEAT niet eens als oefening beschouwen.

NEAT heeft echter de kracht om een zeer hoog percentage van jouw totale dagelijkse calorieverbranding te veroorzaken. Het zijn eigenlijk alle calorieën die je verbrandt van de dagelijkse activiteiten waar je niet eens aan denkt: naar kantoor lopen, typen op een toetsenbord, friemelen, eenvoudige klusjes doen, enzovoort.

Hoewel deze activiteiten misschien onbeduidend lijken, toont het onderzoek aan dat de verbrande calorieën van NEAT bij individuen tot wel 2000 per dag kunnen variëren. (5) Dat betekent dat iemand die een zittende baan heeft, met de auto naar het werk gaat en niet veel in huis doet, 2.000 calorieën minder per dag zou kunnen verbranden dan een actievere persoon die een baan heeft waar hij beweegt of staat, naar het werk te voet gaat (of met de fiets) en leidt doorgaans een actievere levensstijl.

Wanneer je het opsplitst, is 2.000 calorieën extra per dag 14.000 extra per week, toch genoeg om weer wat extra te verliezen.

Veel calorieën die door NEAT worden verbrand, zijn onderbewust, maar dat betekent niet dat we geen actieve inspanning kunnen leveren om het te verhogen, simpelweg door actiever te zijn.

Het grootste voordeel van NEAT ten opzichte van HIIT en LISS is dat er geen herstel nodig is. Zelfs iemand die ongelooflijk ongezond of ongetraind is, kan met wat extra NEAT zonder pijn toch wel wat ongewenste kilo’s verliezen.