HIIT (High-Intesity Interval Training)
Twintig jaar geleden was HIIT-training uitsluitend het geheim van atleten, en misschien de ook alleen maar een vreemde vorm van circuits. Het kwam zelden voor dat iemand die betrokken was bij bodybuilding of kracht training, zelfs maar enige vorm van intervaltraining zou overwegen, uit angst om spiermassa te verliezen.
De jury lijkt er nog steeds niet uit te zijn.
Aan de ene kant is het logisch om aan te nemen dat, als je tijdens jouw cardiosessies alles op alles zet, jouw lichaam mogelijk niet volledig kan herstellen voordat je de volgende krachttraining doet, en daarom kunnen de kracht prestaties worden aangetast.
Aan de andere kant, waar bijna alle vormen van cardio zwaar been-dominant zijn, als je niet gewend bent aan HIIT, dan zullen de DOMS van je eerste half paar sessies betekenen dat je trainingen in het onderlichaam negatief worden beïnvloed.
Weer aan de andere kant is aangetoond dat HIIT de testosteronniveaus iets verhoogt ten opzichte van cardio met een lagere intensiteit [1], evenals de insulineresistentie verlaagt en de glucosetolerantie en vetoxidatie verbetert. [2]
Het enige gebied waar HIIT lijkt op te vallen, is vanuit fitnessperspectief. Een studie uit 2018 van het Open Access Journal of Sports Medicine wees uit dat intervalgebaseerde training superieur leek aan steady-state training als het ging om het verbeteren van cardiorespiratoire fitheid. [3]
Als het op tijdsefficiëntie aankomt, lijdt het geen twijfel dat HIIT hier ook het voordeel heeft. Het is veel gemakkelijker om hetzelfde aantal calorieën in minder tijd (of meer calorieën in dezelfde tijd) te verbranden wanneer je intensieve inspanningen in jouw cardio opneemt.