Mythe – Koolhydraten na 20.00 maken je dik
Koolhydraten na 20.00 eten is in de fitness wereld bijna net zo strafbaar als iemand beroven.
19:59.. eet met volle passie een sandwich, broodje hamburger, fruit met muesli.
20:01.. STOP! Stop met het eten van die carbs man – je mag dit vanaf nu niet meer.
Dit lijkt toch belachelijk…
Maar toch zijn er veel mensen die dit geloven en het ook echt toepassen in hun dieet…
Om welke reden dan ook, bestaat het idee dat de koolhydraten die je na 20:00 eet direct worden omgezet in lichaamsvet.
Ondanks het feit dat er absoluut geen enkele onderbouwing is voor deze claim, is het wel een van de mythes die er rondgaat in de fitness wereld, nog erger, mensen verkopen deze onzin ook nog eens.
Naast dat dit dus complete bullshit is, is het ook niet nodig. Het vermijden van koolhydraten na 20:00 kan zelfs nog een schadelijk effect hebben op je voortgang en prestaties.
Waar komt de mythe vandaan?
Ik gok dat we op twee plekken moet zoeken waar dit idee is ontstaan.
Als eerst is het ‘logisch’ – en dit bedoel ik heel losjes.
Voor de ongeschoolde man of vrouw denk ik dat de manier waarop de media vaak koolhydraten doen overkomen, hen juist laat denken dat koolhydraten slecht zijn en dat dit de boosdoener wie ervoor zorgt dat we lichaamsvet opslaan.
Waardoor meneer of mevrouw ‘beginner’ denkt:
“Hey, ik beweeg niet zoveel meer in de avond, en zodra het 20.00 is, heb ik nog maar een paar uur voordat ik naar bed ga. In bed beweeg ik helemaal niet, waardoor ik dus geen calorieën of koolhydraten meer verbrand, dus dan kan ik die het best vermijden.”
Terwijl dit dus helemaal fout is, begrijp ik het best waarom sommige dit denken.
Dat brengt ons bij de tweede oorzaak van het ontstaan.
Anekdotisch gezien, personen met overgewicht of obesitas eten waarschijnlijk wel meer koolhydraten in de avond.
Ze spenderen de tijd zittend voor de TV, graaiend in de zak met chips, scheppen de bakken ijs leeg of likken de vingers af van de chocolade en snoep.
Dit zorgt er dan dus voor dat ze in een calorie overschot zitten, wat ervoor zorgt dat je in vet aankomt… Dit is dus niet direct het resultaat door het eten van koolhydraten in de avond. Het is eerder de ophoping van de hoeveelheid calorieën die gegeten over de hele dag. Het maakt dan niet uit wanneer je de koolhydraten eet, en dan nog worden ze omgezet in lichaamsvet, als de persoon in een calorie overschot zit.
Wat de wetenschap zegt
De wetenschap zegt dat calorieën belangrijk zijn.
Of je aankomt of afvalt dit komt beide neer op je energiebalans, de totaal hoeveelheid calorieën.
Als je constant in een calorie tekort zit, verbrand je vet. Het maakt dus echt niet uit of deze calorieën (of koolhydraten) gegeten zijn om 19:00, of 10:00 of zelfs midden in de nacht om 02:37.
Hoe wel het klopt dat je in je slaap minder calorieën verbrand dan dat je je gedurende de dag doet door al het bewegen, je verbrand nog steeds aardig wat calorieën in complete rust – ongeveer 40 tot 100 per uur, afhankelijk van je lichaamsgewicht en hoeveel je draait in je slaap.
Daarnaast, is het belangrijk om te onthouden dat koolhydraten je niet direct vet mesten & dat het gaat allemaal om het energie balans (de hoeveelheid calorieën)
Een studie uit 2011 van het Journal of Obesity ondervond ook meer gewichtsverlies en vetverlies wanneer de proefpersonen, de meerderheid van hun koolhydraten innamen bij voornamelijk het diner in de avond. Vergeleken met het verspreiden van de koolhydraten over de dag. (1)
De “logica” zakt alleen maar lager.
Een ding dat ik wel grappig vind, is dat degene die adviseren om na 20:00 de koolhydraten te vermijden, dezelfde zijn die het belang van workoutvoeding benoemen en promoten. Ze staan erop dat iedereen een koolhydraatrijke maaltijd moeten hebben post workout.
Dan zit ik wel met een vraag
Wat nou als je na 20 uur traint?
Gebruik je dan het advies om geen koolhydraten meer te eten?
Of gebruik je het advies om je glycogeen weer aan te vullen door koolhydraten te eten?
Geen koolhydraten = geen progressie
Hoewel ik geen groot voorstander ben van teveel aandacht besteden aan je workoutvoeding, geloof ik dat het voor de meerderheid van de mensen een goed idee is om een redelijke hoeveelheid koolhydraten rond je trainingen te hebben of juist zelf pas voor het slapen gaan?!
Het overslaan van je post-workout koolhydraten omdat je laat traint kan juist een negatief effect hebben op je herstel.
Psychologisch ook, het is belangrijk om te onthouden dat veel van ons ’s avonds graag snackt en daarom liever eerder op de dag geen koolhydraten te eten, om later op de avond juist meer te kunnen eten.
Denk er eens over na – je zit op de bank met je familie na een zware dag, misschien kijk je wel naar een film of serie, of je gaat uit naar een kroeg of restaurant met vrienden – wat wil je dan doen?
Juist, ETEN!
En dan wil je niet alleen maar een biefstukje met wat groentes – je wilt snack voer en dingen hoger in koolhydraten en suiker.
In plaats van daar te zitten, je handen er bijna afbijten van de honger en verlangen naar het eten, terwijl je aan het bidden bent voor de volgende ochtend zodat je dan weer je koolhydraten mag eten.
Waarom zou je je voeding niet zo plannen zodat je juist ’s avonds de koolhydraten kunt eten?
In het teken van je dieet vol houden, kan dit een game-changer zijn.
Als jij weet dat er thuis een heerlijke schaal met bevroren yoghurt, wat koekjes of juist een boterham met pindakaas op je staat te wachten, kan dit je motiveren om de rest van de dag je je aan jouw plan te houden.
Praktische aanbevelingen
Eet je koolhydraten wanneer jij dat wilt, maar zorg ervoor dat je rekening houd met jouw dagelijkse totaal en blijf binnen je caloriebehoefte.
De enige kanttekeningen die ik zou toevoegen zijn:
- Probeer ten minste 20-30% van jouw dagelijkse koolhydraten rondom je training te nuttigen.
- Vermijd extreme praktijken zoals het eten van ALLE of GEEN koolhydraten ’s avonds.
Vergeet niet – het beste dieet is waar jij je aan kunt houden, dus zorg ervoor dat je koolhydraat timing aan jouw voorkeuren voldoet en je garandeert sneller vetverlies.