Wat is het Bro Dieet?
Ontkrachten van het “Bro Dieet”
Voeding
Wiljanschreurs
Voeding
01/23/2021
3 min
0

Wat is het "Bro Dieet"?

01/23/2021
3 min
0

Hoe zit het met het “Bro Dieet”?

Ik voel me soms wel schuldig, 

Ik maak vaak de “bro’s” belachelijk door hun ouderwetse training en diëten. Maar het ding is dat deze jongens zichzelf al zoveel stress bezorgen dat dit niet eens nodig is. Niet alleen dit, maar ze leggen deze druk ook op anderen. 

Ze beweren dat hun old school, hardcore benaderingen van trainen tot falen, slechts één spiergroep per week trainen. Het eten van saaie en smakeloze maaltijden en het vasthouden aan een streng dieet nodig is voor resultaat. 

Dat is het niet. 

Niet eens een klein beetje. 

Veel van deze jongens worden groot van wat ze doen. Ze worden niet groot door hoe ze het doen. 

En dit zul je ontdekken als je onderzoek doet naar hun dieet. 

Als je momenteel leeft door 6 keer per dag kip, rijst en broccoli te eten, bereid je dan voor, want dit artikel kan je een hoop ellende besparen.

Wat is een Bro Dieet en wat houdt het in?

Je weet denk ik wel wat ik hier mee bedoel.

Op een gegeven moment in onze fitness reis, hebben we dit allemaal wel op een soortgelijke manier gedaan. 

Het is het soort dieet dat je ziet in de tijdschriften & Forums – degene waarbij je kleine, meerdere maaltijden, een overdosis aan eiwit, en een hoog volume aan onbewerkte koolhydraten, en een klein beetje vet van noten of olijf-olie.  Niet te vergeten, je neemt nog meer supplementen dan er bij de kruitvat liggen. 

Je kunt helemaal niets lekkers eten (tenzij het op je cheat-dag is!).

Al het voedsel dat geen vlees of vis, een eiwitshake, groenten, noten, zaden, gezonde olie, bruine rijst, volkoren pasta, zoet aardappel of havermout is eigenlijk een no-go, of ja verboden.

Sommige bro-diëters staan magere zuivelproducten en voedingsmiddelen zoals bonen toe, maar deze zijn meestal een grijs gebied.

Wat kun je eten?

Eigenlijk, wat ik hierboven al noemde..

 • Kip
 • Biefstuk (en ander mager rood vlees)
 • Vis
 • Eiwitsupplementen
 • Haver en volkoren granen
 • Bruine rijst
 • Zoete aardappel
 • Volkoren brood
 • Elke soort groente
 • De meeste vruchten
 • Witte koolhydraten zoals witte rijst, witte pasta, bagels en witte aardappelen, maar alleen na een training.

Hoe zou een typische dag eruit zien?

Misschien zoiets als het volgende:

 • Havermout gemaakt met water en gemengd met wat rozijnen, plus een enorme schep eiwit-poeder erdoor.
 • Blikje tonijn met 2 sneetjes volkorenbrood, 1 el light mayonaise en 1 appel.
 • 1 portie bruine rijst, met kipfilet, sperziebonen en broccoli.
 • Eiwitreep en een handvol noten.
 • Eiwitshake gemengd met water, naast enkele snelwerkende koolhydraten, zoals weightgainer shake, een boterham met jam of rijstwafels.
 • Magere biefstuk met zoete aardappel, asperges en bloemkool.
 • Caseïne shake gemengd met water en 1 eetlepel pindakaas.

Natuurlijk doe je dit niet de hele week, nee, dat zou niet te doen zijn. 

Je kunt één (1) dag per week kun je een cheat-dag of een cheat-meal houden, waarbij je zoveel junkfood als je op kunt gaat eten. 

Dit is ook het probleem – er zijn niet echt duidelijk richtlijn over wat “clean” eten is of inhoudt. 

Het staat open voor interpretatie, en als je het bovenstaande eet zonder zelf maar rekening te houden met de macronutriënten en calorieën in het voedsel dat je eet, is de kans groot dat je helemaal geen controle hebt over je lichaamssamenstelling.

Voordelen

Voor de meeste jongens die in de sportschool beginnen, is er genoeg voedsel met een bro-dieet om een behoorlijke hoeveelheid spiermassa op te bouwen … Maar dan volg je dezelfde eet routine als een internationaal pro bodybuilder van 100 kilogram!

Je kunt ook niet ontkennen dat dit dieet voornamelijk bestaat uit voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen en rijk is aan vitamines, mineralen en vezels.

Je hebt ook veel eiwitten, die veel andere trent-diëten vaak vergeten.

Nadelen

Ik denk dat ik het beste kan beginnen met een aantal fabels die vaak samenhangen met de bro manier van eten. 

Je hebt begrippen zoals het niet eten van koolhydraten na 8 uur, het grootste deel van de dag moet je houden aan voedingsmiddelen met een lage GI (glycemische index), en daarna snel verteerbare koolhydraten met een hoge GI en hoge-suiker koolhydraten opscheppen na de training om ‘insuline te stimuleren’.

De voedselkeuzes zelf zijn ook behoorlijk saai, en er is zoveel discussie over of bepaalde voedingsmiddelen oké zijn of niet.

Zuivel is bijvoorbeeld een dikke vette NEE voor sommige bodybuilders, maar een absolute JA voor anderen. Ook zijn er altijd discussies over witte aardappel vs zoete aardappel. Niet te vergeten, hoeveel fruit je per dag zou moeten eten.

Vanwege de standpunten van het dieet, loop je ook het risico op tekorten aan voedingsstoffen. Uiteindelijk verlies je je verstand ook nog eens… 

Weinig mensen kunnen zich op de lange termijn aan een plan als dit houden zonder eetbuien, en dit is de reden waarom zoveel bro-diëten een cheat-dag bevatten, die in een eetbui (binge) verandert. Dit gaat jouw voortgang echt erg verpesten.

Moet je als een Bro gaan leven??

Waarschijnlijk niet.

Zoals altijd, kom ik weer bij de magische pil van elk dieet, Zorg voor de juiste calorieën en behaal je macrodoelen. Dit kun je zelf zo flexibel mogelijk behalen. 

Flexibele diëten en bro-diëten sluiten elkaar niet uit, dus als je je aan de bro-regels wilt houden en elke 2 tot 3 uur wilt eten, alleen “clean” voedsel wilt eten of iets lekkers wilt vermijden? 

Doe wat je niet laten kunt. Maar zorg er dan wel voor dat je de juiste aantal calorieën, eiwitten, vetten en koolhydraten behaald.

Nu ik dat heb gezegd, zou ik echt niet weten waarom je dit dan alsnog wilt doen.

Eten is lekker en je kunt er veel plezier uit halen, dus je kunt je tijdschriften weggooien.

Waarom eet je 6 maaltijden per dag met kip, rijst en broccoli? Als je ook pannenkoeken, yoghurt, fruit, biefstuk, ontbijtgranen en zelfs af en toe appeltaart kunt eten!

Nogmaals, flexibele dieetregels zijn gewoon de baas.

Reacties
Categorieën