Waar de mythe vandaan komt.
Detoxen is al jaren lang een populair iets..
We kunnen jaren teruggaan naar de oude Egyptenaren, die geloofde dat je het lichaam zou kunnen ontbinden door de gifstoffen in je darmen en in feite het water klysma uitvond als een vorm van ontgifting.
Bedankt daarvoor!
Later brachten het nog een stap verder, en stelde mensen voor om een koffie klysma te doen.. Nou ik drink mijn koffie toch liever.
Uiteindelijk kwam ook voeding terecht in de detox-wereld, en daar gaat dit artikel over, want sommige mensen denken nog steeds dat het nodig is om te detoxen.
Mensen begonnen dingen als citroen te gebruiken, of zelfs kruiden en specerijen. Ze halen volledige voedingsmiddelen uit hun dieet. Het idee hier achter is dat deze voedingsmiddelen, samen met groente en fruit “natuurlijk” zijn en daarom de nadelige effecten van het bewerkte voeding dat is gemaakt is door mensen te bestrijden, waardoor het lichaam dus wordt gereinigd.
Wat is een detox?
Detoxen: Een detox kuur wordt gedaan om het lichaam te ‘ontgiften’ of om snel een paar kilo kwijt te raken.
Op het internet is wel veel te lezen van verschillende natuurgeneeskundigen, bloggers en wannabe gurus. Zij zullen zeggen dat het eten vol giftige middeltjes zit. Denk hierbij aan E-nummers, bestrijdingsmiddelen op ons voedsel of misschien zelfs de medicijnen.
Wat zegt de wetenschap
Je hoeft niet te detoxen.
Kort maar krachtig.
Er is absoluut niets dat de effectiviteit van het verwijden van bijna elke voedingsgroep ondersteunt en zich uitsluitend richt op welke detox producten er ook gepromoot worden.
Wat dan wel grappig is, is dat ondanks dat het zon hele happening is, er helemaal geen duidelijkheid is over wat een detox precies is, welke voedingsmiddelen en ingrediënten wel of niet worden opgenomen of uitgesloten, welke gifstoffen een detox probeert te reinigen, of zelfs hoe en wanneer je dit moet plannen.
Heb jij nieren?
Jouw lichaam is behoorlijk efficient in het ontgiften. We hebben organen die heel goed alle potentiele schadelijke gifstoffen kunnen verwijderen.
Je nieren filteren bijvoorbeeld je bloed en urine, en je maag bevat zuur dat mogelijke bacteriën doodt.
Hoe wel het geen ‘officieel’ systeem is zoals je bloedsomloom of ademhalingssysteem, heb je wel een ingebouwd ontgiftigingsysteem, dat de nieren en maag, lever, longen, je huid en lymfestelsel omvat.
De taak van de lever is om eventuele schadelijke stoffen onschadelijk te maken en uit onderzoek blijkt dat detox kuren hierin in geen verandering brengen.[2] Denk maar eens aan alcohol, dit wordt ook door het lichaam en de lever afgebroken en onschadelijk gemaakt.
Samen zorgen ze voor al het vreemde dat in je lichaam komt.
Als je gezond bent en geen ernstige medische aandoening hebt, hoef jij je geen zorgen te maken dat deze mogelijk te slecht werkt, je zult dus geen risico lopen op de gevaren waar de detox bedrijven juist zo op lopen te hameren.
De gevaren van detox.
Detoxen is gevaarlijk.
Is zo, geen twijfel over mogelijk.
Meestal met deze mythes en misvattingen is het zo dat de ‘bro-logica’ Bijv. maken koolhydraten na 18.00 je dik? Niet schadelijk zijn, maar simpelweg gewoon dom en onjuist.
Bij detoxen is dit wel anders.
Door volledige voedingsgroepen te vermijden, loop je risico op een tekort aan voedingstoffen bijv. micronutriënten.
Als we kijken naar de meeste voorkomende type detox – een fruit- en/ of groentereiniging (meestal gecombineerd met een soort supplement), dan hebben we verschillende problemen:
- Een tekort aan eiwit betekent een verminderd herstel.
- Je verliest spiermassa.
- Energie zal ver naar beneden zijn.
- Fruit en groenten zijn vezelig en deze enorme toename van de vezelinname kan een opgeblazen gevoel en spijsverteringsproblemen veroorzaken.
- Bovendien kan een degelijke hoge vezelinname leiden tot slechte opname van voedingstoffen.
- Als je terug gaat naar je ‘normale dieet, zal het gewicht weer opstapelen.
Waarom detoxen mensen?
Omdat detoxen zo veel belovend en zo verhelderen klinkt.
Op één: Je gaat snel afvallen, maar dit komt door een afname van de volume van je voedingsinname – het zal geen vetverlies zijn.
Maar ook, om te beginnen, je voelt je misschien ook wat beter.
Als je nooit fruit en groente eet maar altijd wel veel suikerrijke en vetrijke junkfood. Stel je gooit dit plotseling om, dan krijg je eerst een flinke energieboost en voel je je frisser en sterker.
Niet alleen dat, maar veel detox-diëten stimuleren wel het maken van gezonde levensstijlveranderingen, zoals meer slapen, regelmatig sporten, stoppen met roken, minder alcohol gebruiken, enzovoort. Deze zorgen er duidelijk voor dat de gemiddelde persoon zich ook een beetje beter voelt.
Praktische aanbevelingen
Er is niets mis met het terugdringen van (of in sommige gevallen zelf het weglaten van) Junkfood – de meeste van ons eten hier waarschijnlijk al iets teveel van.
Maar het is nooit nodig om volledig voedsel uit je dieet te verbannen, zoals ze zeggen bij een detox.
Je hebt nooit een detox / ontgifting of supplement nodig.
Als je een gezonde en veilige versie van een ‘detox’ wilt doen, waarom zou je dan niet gewoon nieuwe gezonde gewoontes creëren:
- Drink slechts 1 of 2 avonden per week alcohol
- Probeer 1-2 porties fruit per dag te eten
- 3 tot 5 porties groentes
- Verminder bewerkte en verpakte voedingsmiddelen, kies voor vers.
- Probeer 10gram vezels te eten per 1000 calorieën
Ik beloof je dat als je dit toepast, je veel gezonder, veel gelukkiger en financieel veel beter af bent dan een dure, onnodige, detox oplichterij.
[1] – https://senseaboutscience.org/activities/debunking-detox/