Je voelt je GEWELDIG..
Knalrood gezicht, zuchtend en totaal uitgeput, je komt bijna kruipend uit de sportschool en haalt je auto of fiets net, wetende dat je een geweldige training hebt gehad.
Hoe weet je dat?
Nou – de hoeveelheid zweet is een ding. Je shirt is doorweekt, de druppels hangen nog op je voorhoofd en het lijkt net of je bent wezen zwemmen in plaats van een intervaltraining op de loopband.
Iedereen weet dat zweten een indicatie is voor hard werken en vet verliezen. En hoe meer je zweet, hoe meer calorieën je verband en des te sneller word je droger, toch?
Want zeg zelf, je ziet het boxers doen, en de gast in een joggingpak in de sportschool wie zijn cardio doet, die moeten toch wel goed bezig zijn of niet?
Maar zou het dat je door jezelf te laten zweten, je meer calorieën verbrand en ook echt sneller vet verbrand, of is het onnodig en misschien zelf gevaarlijk?
Waarom zweet je?
Zweten is een natuurlijk proces, en het is een mechanisme van het lichaam om zichzelf af te koelen. Een gemiddeld persoon produceert ongeveer een liter zweet per dag, en dat is zonder rekening houden met training, of andere factoren, zoals leven in een warm land.
Wanneer jij traint, begint het lichaam automatisch met opwarmen, hierdoor begint je lichaam met het produceren van meer zweet om te voorkomen dat je oververhit raakt.
Zweet staat voor intensiteit
Over het algemeen hoe harder je werkt, hoe warmer jij wordt en dus jij gaat meer zweten.
Vandaar, dat als jij meer zweet omdat jij de intensiteit omhoog gooit, staat dit waarschijnlijk wel voor een indicatie om meer te verbranden en daarom ook meer vet verbrand.
Hoewel, meer zweten gebeurd omdat jij jezelf harder pust, niet andersom. Daarnaast, als jij een tijd niet getraind hebt door bijvoorbeeld een blessure of een pauze, begin jij al met zweten vanaf het begin, en dat zonder echt hard te trainen, dus het is niet echt te vergelijken.
Hoe zit het met het trainen in een joggingpak?
Jammer genoeg, niet veel bijzonders.
De makers van een joggingpak (gemaakt van neopreen, en met elastiek aan de mouwen en enkels zodat jij de warmte niet kwijt kan) hebben zich gebonden aan het feit dat mensen meer resultaten behalen als ze meer zweten, dus hun hebben met de marketing hier op in gespeeld. (wat met heel veel afval trucjes gebeurd)
Als jij jezelf voor en na een normale cardio sessie zou wegen zit er verschil in gewicht. Zou jij dezelfde cardio sessie doen in een joggingpak, dan zou jij meer gewicht verliezen dan bij de normale sessie. Helaas, dit is niks anders dan meer vochtverlies. Zodra jij weer wat gaat drinken en jouw vochtgehalte aan vult, gaat dat gewicht ook weer omhoog.
Het gevaar van meer zweten.
Des te meer water je verliest van je lichaam, des te meer jij uitdroogt. Uitdroging heeft een serieus negatief effect op jouw prestaties, zelfs een kleine 1-2% tekort kan een merkbaar negatief effect hebben op jouw kracht en energie.
Aangezien water een belangrijke rol speelt in de elektrolytenbalans en spiercontracties, is het laatste wat je tijdens een zware sessie echt wilt uitgedroogd raken.
Maar, zijn er dan voordelen?
Er zit een klein voordeel aan meer zweten dat niet eens toepasselijk is voor grotendeels van de bevolking, dat is grotere kort termijn gewichtsverlies van meer zweten.
Dit is handig voor atleten wie echt gewicht moeten verminderen voor hun competitie, voor de atleten wie net boven hun gewichtsklasse zitten. Vaak geldt dit voor boxers, worstelaars en soms zelfs powerlifters. Deze gaan dan vaak wel in een joggingpak cardio doen of zelfs in de sauna, om een poging te doen om het gewicht door middel van vocht te verliezen.
Maar zodra de atleten hun gewenste lichaamsgewicht hebben behaald. Kun je ervan uitgaan dat ze direct water gaan drinken om hun vochtgehalte aan te vullen, meestal in combinatie met een isotone oplossing om hun elektrolyt- en zoutgehalte ook te herstellen.
Een andere mogelijkheid waar meer zweten van pas kan komen, is ook weer voor atleten. Als een atleet normaal gesproken traint en leeft in een koud klimaat en moet reizen naar een warmer klimaat om mee te doen aan een wedstrijd, waar hij dus meer gaat zweten, dan heeft het nut hem hierop voor te bereiden.
Wat zijn de gevaren?
Afgezien van de negatieve effecten van de bijna niet te voorkomen uitdroging van het meer gaan zweten, heb je kans dat je flauwvalt en je niet zo hard zult werken als je normaal doet. Wat juist het totaal tegenovergestelde is van meer calorieën verbranden door te trainen op een verhoogde temperatuur.
Niet in paniek raken nu je gaat meer gaat zweten als normaal, of je bent in een warmer klimaat en je denk dat je vocht verliest tijdens je training – houdt er rekening mee dat je waarschijnlijk gewoon meer moet drinken om gehydrateerd te blijven.
Zweten of niet zweten?
Als je hard traint, behalve als je op de zuidpool bent, begin je hoogstwaarschijnlijk te zweten. Dat gezegd, zweten is geen indicatie van hoeveel vet je verbrand.
In feiten, zweten kan juist slecht nieuws betekenen,
Om je vocht gehalte op peil te houden, weeg jezelf voor en na een trainingssessie en kijk hoeveel water gewicht je bent verloren, probeer dit binnen 1 uur weer op peil te drinken.
Als voorzorg is het aangeraden voor vrouw zijnde gemiddeld 2.8 liter vocht per dag te drinken, waarvan 2,1 liter water. Voor mannen komt dit rond de 3.4 liter totaal, waarvan 2,6 liter komend van water.
Tot slot, er is geen wetenschappelijk bewijs dat meer zweten enig effect heeft op vet verlies en droger worden, dus zolang dat er niet is, hoef jij je hier geen zorgen over te maken.
- Wanneer jij dorst hebt, Drinken.
- Wanneer jij geen dorst meer hebt, stoppen.
- Tijdens warme dagen en trainingen, drink voldoende om je vochtgehalte op peil te houden.