Hoeveel fastfood kun je eten met IIFYM?
Hoeveel fastfood kun je eten met IIFYM?
15 januari 2021 
4 min. leestijd

Hoeveel fastfood kun je eten met IIFYM?

Er is een ding dat mij echt raakt over wat mensen zeggen over If it Fits Your Macros

Het is een typische reactie van de gezonde eters, de bro’s, en de typische hardcore bodybuilders wie zeggen dat een flexibel dieet niet absoluut niet kan werken.

Ze hebben het beeld dat IIFYM alleen maar gaat over zoveel mogelijk fastfood eten als je maar kan. 

Dat is dus helemaal niet de gedachte erachter. 

In feiten, het is totaal niet hetgeen dat de flexibele diëters daadwerkelijk doen, maar de mythe houdt nog steeds stand dat wij in het IIFYM-kamp onze dagelijkse calorieën vullen met chocolade, cake, pretzels, pizza en donuts.

Ik weet dat ik dit niet doe, en mijn cliënten al helemaal niet. 

Natuurlijk, we eten wel eens wat voedsel dat voor de meeste mensen bekend staat als “fastfood”, maar voor de meeste van ons, is dit maar een klein gedeelte van ons gehele dieet. 

Maar de vraag blijft natuurlijk:

Hoeveel fastfood kan ik eten? 

Hoe is het ontstaan

Toen het flexibele dieten een beetje de standaard werd, was het een behoorlijke revolutie. Want ja, er was geen dieet waarbij je normaal kon blijven eten om gewicht te verliezen en droger te worden. 

Het was alleen minderen in calorieën door, een koolhydraatarm, een vetvrij of het volgen van een gezond, streng maaltijd plan, gebaseerd op magische vet verlies voedingsmiddelen. 

Deze mensen begonnen dus met het eten van volwaardige voeding, maar gunde zichzelf geregeld een traktatie, maar door het bijhouden van hun calorieën, eiwitten, koolhydraten en vetten, ze vielen af (of in sommige gevallen, absoluut droog!) en de wereld keek er naar en leerde. 

Mensen speelden de vrijheid van IIFYM uit en begonnen foto’s te plaatsen en op te scheppen over al het fastfood dat ze eten, terwijl ze plezier hadden en betere resultaten behalen dan degenen die een strikt plan volgen.

Met de populariteit van deze berichten op Facebook, Instagram en forums, begonnen veel mensen te denken dat je fastfood MOET eten met een flexibel dieet, of dat het behalen van je macro’s ging over het proberen zoveel mogelijk van je calorieën te vullen met een onverantwoordelijke voedingsmiddelen. Het was een streven een absoluut minimum aan gezonde dingen te eten. 

De realiteit

In werkelijkheid doen maar heel weinig mensen met een flexibel dieet echt hun best om deze rommel te eten.

Natuurlijk heeft iedereen dat ene voedsel waar ze niet zonder kunnen, en het is in wezen hun “ding”.

Voor de een, zijn het pannenkoeken.

Voor de ander, is het pizza. 

Ijs, chips, burgers – wat dan ook. Ik weet dat sommige van mijn flexibele dieet partners en bodybuilding gasten die ik volg zullen doen wat ze kunnen om deze voedingsmiddelen in hun macro’s te laten passen.

Maar we moeten niet onze algehele gezondheid opofferen om dit te doen.

En we eten ze zeker niet tot het uiterste. 

Voor mij hangt het af van mijn doelen en huidige calorie- en macro doelen…

 Wat zijn jouw doelen?

Als ik aan het bulken ben, en ongeveer 400 gram koolhydraten eet en 100 gram vet per dag, kan ik makkelijk een cheeseburger eten met wat patat, soms zelfs een toetje achteraf. En dan heb ik zelfs nog genoeg calorieën over voor wat verantwoordelijke voeding. 

Trouwens, ik MOET vaak een maaltijd als deze hebben, die laag-volume, calorierijk voeding bevat, omdat het vrijwel onmogelijk zou zijn om zoveel gram koolhydraten en vet puur uit verantwoord voeding te halen.

Wanneer ik aan het cutten ben, is het een heel ander verhaal. 

Ik kan dan bijvoorbeeld op 180 gram koolhydraten en 60 tot 70 gram vet. 

Ik zou die hamburger, patat en toetje er zo ongeveer in kunnen passen, maar het zou het niet waard zijn. Dan zijn alle koolhydraten en vetten van mijn dag verdwenen, wat betekent dat ik elke andere maaltijd tonijn uit blik of gegrilde kip met gewone salade of groenten zou moeten maken.

Dus ik moet wat aanpassen. 

Ik kan bijvoorbeeld voor een kipburger zonder kaas om vetten te besparen.

Ik zou kunnen kiezen om een deel van het broodje te laten liggen om te besparen op koolhydraten. 

Wat ook nog kan is dat ik de patat weglaat en alleen een salade erbij te nemen. 

Ik eet dan nog steeds wel wat voedsel dat sommige fastfood noemen; Ik maak gewoon wat verstandige keuzes, zodat één maaltijd de voeding van de rest van de dag niet in gevaar brengt.

Fastfood om te vermijden

Fysiek gezien zijn de enige fastfoods die je niet zou moeten eten, zijn die waarop jij ook slecht reageert.

Sommige mensen doen het bijvoorbeeld niet zo goed met gluten of zuivelproducten. Dat wil zeker niet zeggen dat dit slecht voedsel is, maar als je ze in grote hoeveelheden eet, ga je er misschien niet zo goed op, dus deze moeten mogelijk iets worden beperkt.

Het enige andere aspect om in gedachten te houden, zijn trigger foods.

Als je merkt dat er iets is waar je niet alleen een kleine portie van kunt krijgen zonder eetbuien te willen hebben, kun je dat het beste helemaal vermijden.

Dus hoeveel fastfood kun je eigenlijk eten?

Als je een algemene regel wilt, houd je dan aan het 80:20-principe.

80% van jouw calorieën moet afkomstig zijn van verantwoordelijk, gezond en voedzaam voedsel, terwijl 20% afkomstig kan zijn van voedsel dat jij als traktatie zou kunnen noemen.

Nogmaals, dit kan variëren afhankelijk van jouw doelen en voorkeuren.

Als je aan het bulken bent en die calorieën moet binnen krijgen, zie ik geen probleem met 30% fastfood. Je krijgt nog steeds genoeg vezels, vitamines en mineralen binnen, en door je hoeveelheid fastfood te verhogen, wordt het gemakkelijker om je aantal te halen.

Wanneer je echter wilt afvallen en minder calorieën gaat eten, zou 10% het kunnen doen, omdat je je gezonde voeding verhoogt tot 90%, je een veel voller en verzadigd gevoel krijgt.

Het komt er, zoals altijd, op neer dat je doet wat voor jou werkt en wat jij leuk vindt. Wel met de voorwaarde dat jij tevreden bent met jouw resultaten. 

Reactie plaatsen