Hoe krijg jij het perfecte dieet?
Hoe krijg jij het perfecte dieet?
03 februari 2021 
4 min. leestijd

Hoe krijg jij het perfecte dieet?

Wat is het perfecte dieet?

Weinig koolhydraten?

Weinig vetten?

Intermitterend Fasting?

Clean eten?

 

De mensen die het Paleo-dieet volgen, zullen zeggen dat zij het optimale plan hebben voor gezondheid, fitheid en lichaamssamenstelling.

Maar de groep mensen die IIFYM eten zullen echten voor hun leven om duidelijk te maken dat hun manier “de beste” is. 

En dan hebben we het keto-volk nog, de koolhydraatarme mensen, de vegetariërs en alle andere mensen die daar tussen zitten, iedereen zal proberen hun methode als de “beste” te benoemen. 

De waarheid is – als het gaat om het perfecte dieet –

Het perfecte dieet bestaat niet.

 

Wat is perfectie?

Als we kijken naar wat optimale resultaten oplevert, kun je kijken naar de wetenschap en naar studies. 

Je zou misschien denken dat dit een behoorlijk goede manier zou zijn om te bepalen wat het beste is voor jouw tijd en energie, maar dit is niet helemaal waar. 

Er zijn natuurlijk wel een paar factoren waar we vrij zeker van zijn dat die een grote rol spelen in hoe succesvol een voedingsplan is. Zo zijn er dingen waar vrijwel iedereen het over eens is.

  • Een hoge inname van vezels is vrijwel zeker goed voor je.
  • Fruit en groenten zijn zelden ‘slecht’
  • Om spiermassa op te bouwen heb je voldoende eiwitten nodig
  • Het merendeel van jouw voedsel moet minimaal bewerkt zijn.
  • Alcohol, transvetten en fructose-glucosestroop moeten in grote hoeveelheden worden vermeden

Maar buiten deze dingen, kunnen we over vrijwel alles wel eeuwige discussies houden.

Aan het ene uiteinde van het spectrum krijg je onderzoeken die laten zien hoe vasten positieve effecten heeft op insulinegevoeligheid, metabolisme en verzadiging, terwijl andere een toename laten zien in ongeordende relaties met voedsel, afname in spiereiwitsynthese en slechte voeding.

Dan komen we bij koolhydraatarm versus koolhydraatrijk, vetarm versus vetrijk en of we wel of niet granen nodig hebben.

Het kan echt een mijnenveld zijn.

Je had gedacht dat de wetenschap het antwoord zou hebben op “wat is het perfecte dieet?” maar het lijkt erop dat dit verre van het geval is.

Het beste dieet is …

Er een die zo eenvoudig is, als je erover nadenkt, ook zo logisch, maar het wordt helaas te vaak vergeten. 

“Het beste dieet is het dieet waaraan jij je kunt houden.”

Kijk, aangezien er theoretisch geen perfect plan bestaat, en er geen dieet is dat jou de snelst mogelijke resultaten gaat opleveren. Is het volgen van een goed plan eigenlijk toch het belangrijkste.

Ook al zouden we zeggen dat er een bepaald dieet superieur is vergeleken met alle andere, zou het je niet helpen als jij dit haatte, tegen elke maaltijd opzag, je niet aan het plan houden en merkt dat je het elk weekeind verpest en veel binged.

Streng en toegewijd zijn is allemaal goed en aardig, maar wilskracht is niet oneindig. Op een gegeven moment zal zelfs de meeste diehard en gemotiveerde persoon mislukken.

 

Een voorbeeld: koolhydraatarm of ketogeen.

Bij dit soort diëten wordt doorgaans elke dag een minimale hoeveelheid koolhydraten gegeten (meestal in de buurt van 50 gram, hoewel sommige plannen tot 100 gram toestaan, en andere raden aan om onder de 30 gram te blijven).

Laten we de extremere kant van het spectrum gebruiken en gaan we voor die met een limiet van 30 g per dag.

Dit betekent in wezen dat je elke dag alleen vertrouwt op voedsel zoals biefstuk, eieren, kipfilet, kaas, olie, noten en misschien wat groenten.

Al het fruit is eruit, net als alle zetmeelrijke groenten en zuivelproducten zoals kwark en melk, en je kunt rijst, pasta en al wel helemaal vergeten.

Laten we nu even zeggen dat de wetenschap heeft bewezen dat keto het beste dieet is voor iemand die vet wil verliezen.

Wat als die persoon van koolhydraten houdt?

Wat als ze echt niet van vetrijk voedsel houden?

Ze hebben problemen met de spijsvertering, wat betekent dat ze veel fruit en vezelige groenten nodig hebben?

Hun werk is sociaal uitgaan, en betekent dat ze klanten moeten vermaken en twee of drie keer per week alcohol moeten drinken/ moeten uit eten?

Ook al zouden ze geweldige resultaten behalen met keto, het zou gewoon niet ideaal zijn om dit vol te houden met hun levensstijl.

Dit zou een ellendige ervaring zijn. Ondanks de ‘beste’ resultaten die mogelijk zijn, zouden ze elke minuut haten, elke maaltijd vreselijk vinden en uiteindelijk stoppen met het volgen van het plan, of het nu met pauzes is of voorgoed.

Voer persoonlijke voorkeur in …

Dit is waar persoonlijke voorkeur absoluut belangrijk wordt.

Resultaten behalen met een dieet heeft niet zozeer te maken met de manier van het plan zelf, maar met het vinden van iets wat werkt op papier en dat voor jou werkt.

Dat kan bijvoorbeeld koolhydraatarm zijn.

Als je van in boter gebakken biefstuk houdt, geniet van tussendoortjes met olijven en amandelen, en merkt dat een hogere eiwit- en vetopname je verzadigd en vetverbrandend houdt, doe dit dan vooral.

Als je, net zoals ik, van koolhydraten houdt, is dit NIET het beste idee voor jou, hoe effectief het in theorie ook is.

 

Hoe jij jouw dieet het beste voor jou kunt maken

De eerste stap bij het aanpassen van een voedingsplan, zodat het niet alleen resultaten oplevert, maar ook voor jou werkt in termen van levensstijl en balans, is kijken naar waar je huidige plan mogelijk mislukt.

Ben jij momenteel op dieet, maar heb jij moeite om je eraan te houden?

Dan is de eerste stap om te achterhalen waar het mislukt.

Misschien ben jij momenteel niet klaar om je aan een vast maaltijd plan te houden, of om elke calorie en macronutriënt te gaan bijhouden in Myfitnesspal. In feite zou een plan met meer flexibiliteit beter werken. 

Als jij twijfelt om een voedingsplan te volgen, begin dan niet zoals bijna iedereen doet met het verwijderen van jouw favoriete voedsel. Maar kijk eens wat je aan je huidige dieet kunt TOEVOEGEN om het beter te maken. 

Eiwit bij het ontbijt?

Je caramel-macchiato halverwege de middag vervangen door zwarte koffie?

Overschakelen van gewone chips naar vetarme chips?

Dit zijn allemaal simpele veranderingen die ervoor zorgen dat jouw dieet gemakkelijk te volgen is.

 

En tot slot – wees flexibel

De laatste tip is om flexibel te zijn met jouw dieet. Daarom laat ik mijn klanten altijd het voedsel dat ze eten aan hun over, terwijl ik hun dieet beheersen via de calorie en macronutriënten doelstellingen.

Het betekent dat zij een lichaamssamenstelling bereiken die zij wensen, een makkelijk te volgen plan voor vetverlies of spiergroei, maar geen strikte, onzinnige regels oplegt en kan worden aangepast aan jouw voorkeuren.

DAT is een dieet waar iedereen resultaten mee kan behalen. (TIP: kijk dan hier

 

Reactie plaatsen