De vicieuze cirkel van stoppen en opnieuw proberen
De vicieuze cirkel van stoppen en opnieuw proberen
09 december 2021 
3 min. leestijd

De vicieuze cirkel van stoppen en opnieuw proberen

Elk jaar nemen miljoenen mensen de beslissing om af te vallen en het lichaam te krijgen waarvan ze altijd hebben gedroomd. Na een maand of twee stoppen ze. Het jaar daarop beginnen ze helemaal opnieuw met dezelfde resolutie en stoppen ze weer. Deze vicieuze cirkel houdt nooit op.

Wat de meeste mensen niet beseffen, is dat ze op 28 december niet anders zijn. Ze zijn dezelfde persoon op 1 januari. De datum is veranderd, maar de persoon is dezelfde. Hun gewoonten en mentaliteit zijn hetzelfde. Als gevolg hiervan blijven ze zichzelf opgeven en steeds opnieuw beginnen.

Genoeg is genoeg! Het is tijd om te stoppen met ziek en moe te zijn.

Het maakt niet uit of het vandaag 26 april is. Wil je het lichaam waarvan je altijd al hebt gedroomd? Dan begin je vandaag. De datum doet er absoluut niet toe.

Vervolgens moet de mentaliteit worden veranderd. Je moet je er absoluut van bewust zijn dat jij een van de zwaarste reizen in jouw leven tegemoet gaat. Om fit, gezond, slank, afgetraind, etc. te worden, is niet eenvoudig.

Het vereist inspanning, opoffering, geduld, zweet, discipline en het wordt een emotionele rit in de achtbaan. De sleutel hier is om jouw kleine successen te vieren en het uit te houden, zelfs als je ondanks jouw inspanningen geen resultaten ziet. Soms bereikt je lichaam een plateau.

 Het lichaam heeft tijd nodig om zich aan te passen en te veranderen. Veel mensen stoppen tijdens deze fase omdat ze het gevoel hebben dat hun inspanningen geen vruchten afwerpen. Je moet geduld hebben. Het duurt even voordat het zaadje uitgroeit tot een boom en vrucht draagt.

Je moet doorgaan. Je hoeft niet opnieuw te beginnen als je niet stopt. Onthoud altijd dat dit niet gemakkelijk is. Als dat zo was, zou iedereen rondlopen met lichamen zoals de modellen van baywatch. Je moet door de harde stormen gaan.


Als je iets wilt dat je nog nooit hebt gehad, dan moet je iets doen dat je nog nooit hebt gedaan. In dit geval is het om door te gaan. Zoals Winston Churchill zei: "Als je door een hel gaat, ga dan door".

De fitnessreis is een hel. Het is echt. Vergeet de hype en glamour die de tijdschriften uitbeelden. Het is niet gemakkelijk. Het zal tijd kosten. Afhankelijk van jouw huidige fysieke conditie kan het lang duren. Als jij 40 kilo te zwaar bent, kan het bijna een jaar duren voordat je al dat overtollige vet kwijt bent.

Maar raad eens? Als je klaar bent, ben je klaar. Het is de transformatie die zo vermoeiend is. Een fit lichaam behouden is veel gemakkelijker. Dit is de plek waar je wilt zijn. Je komt er wel. Je gewoon moet blijven gaan.

Wil je het uitstellen tot je er bent? Of geef je het op en wacht je op de volgende nieuwjaarsdag om nog een oplossing te vinden?

Genoeg is genoeg. Je kunt het, maar je moet absoluut positief blijven en doorgaan. Stap voor stap. Er zullen momenten zijn dat, ondanks jouw beste inspanningen, de resultaten verschrikkelijk zijn. Het is op deze momenten nodig dat je terugkijkt op hoe ver je bent gekomen.

Daarom moet je altijd ongeveer elke 4 weken foto's maken. Zorg voor een fitnessdagboek om jouw voortgang bij te houden. Kijk op dagen dat je emotioneel uitgeput bent terug op je vorderingen. Dat zal je inspireren om door te gaan. Als je zo ver bent gekomen, kun je verder gaan.

Je krijgt misschien niet altijd wat je wenst, maar je krijgt altijd precies waarvoor je traint. Train hard, wees positief en blijf doorgaan. Dat is waar het bij winnen om draait.

Reactie plaatsen