Afvallen met een vegetarisch dieet
Afvallen met een vegetarisch dieet
09 juni 2021 
4 min. leestijd

Afvallen met een vegetarisch dieet

In deze gekke werelden van fitness en diëten zijn mensen altijd op zoek naar de nieuwste, snelle oplossing of hack om hun lichaam naar een hoger level te brengen.

We weten dat voeding daarvoor absoluut cruciaal is, en hoewel het misschien niet "80% dieet, 20% training" is, zoals veel mensen graag denken, maakt het niet uit hoe hard je traint als je dieet niet klopt. – je krijgt nooit optimale resultaten.

Hoewel de meesten zullen kiezen voor een dieet dat meer gericht is op gewichtsverlies of spiergroei om hun lichaam te verbeteren, kiezen sommigen ook voor een vegetarisch dieet, in de overtuiging dat dit automatisch zal helpen om vet te verliezen en slanker te worden.

De meerderheid van de vegetariërs volgt deze manier van eten om ethische redenen, maar we krijgen nog steeds de vegetarische levensstijl geadviseerd wordt door de media, met de valse boodschap dat een vegetarisch dieet gezonder is dan een omnivoor.

Laten we eens kijken naar de voor- en nadelen van vegetarisch gaan:


Wat is vegetarisme en wat houdt het in?

Dit behoeft waarschijnlijk weinig uitleg.

Een vegetariër eet geen dieren.

De meeste vegetariërs zullen sommige dierlijke producten eten, zoals zuivel, eieren en honing, terwijl veganisten alle dingen vermijden waarbij een dier is gebruikt in het productieproces.

Sommige soorten vegetariërs (bekend als pescetarians) eten wel vis, maar voor dit artikel zullen we ons concentreren op vegetarische diëten die ook vis en schaaldieren weglaten.

Wat kun je eten?

Fruit en groenten zijn prima … natuurlijk!

Ook granen, granen, bonen, zuivelproducten zoals kwark, melk en yoghurt en vleesvervangers zoals tofu en soja zitten goed.

Rood vlees, gevogelte, wild, vis, schaaldieren zijn duidelijk een NO-GO.


Hoe zou een typische dag eruit kunnen zien?

Ontbijt

Havermout gemaakt met melk, gemengd met pindakaas en een vegetarisch-vriendelijk eiwitpoeder.

Lunch

Bak cottage-cheese met bieslook, geserveerd met een enorme gemengde salade met 4-6 verschillende groenten of salade items, gevolgd door een paar stukjes fruit.

Avondeten

Een roerbakgerecht gemaakt met meer gemengde groenten, bruine rijst of noedels en een vleesvervanger, zoals tofu.

Snacks

  • Crackers met magere kaas
  • Griekse yoghurt
  • Eiwit shakes
  • Eiwitrepen
  • Gekookte eieren
  • Fruit


Voordelen

In onderzoeken blijkt dat vegetariërs vaak gezonder zijn en langer leven dan vleeseters, omdat de meeste vegetariërs de neiging hebben om meer fruit en groenten en meer vezels te eten, dit in tegenstelling tot de VLEESETER die veel minder verzadigde en transvetten binnen krijgt door junkfood.

Dit heeft echter meer te maken met de algehele levensstijl dan specifiek het niet eten van vlees.

Aangezien vegetariërs vaak niet de luxe hebben om ook even bij een hamburgertent te stoppen voor een snelle hap, zijn ze daarom al snel gedwongen om andere manieren te vinden om gewoon voedsel lekker te maken, wat betekent dat je kookrepertoire veel beter kan zijn als vegetariër.


Nadelen

De grote hier, die geen uitgemaakte zaak is, maar veel voorkomt, is een gebrek aan eiwitten.

Door alle vlees en vis te schrappen, beperk jij jouw eiwitbronnen aanzienlijk, vooral als het gaat om uit eten gaan.

Natuurlijk kun je eiwitten halen uit soja, tofu, tempeh en "nepvlees", maar de eiwitten hierin zijn meestal onvolledig (wat betekent dat ze niet alle essentiële aminozuren bevatten), dus je neemt ze niet zo goed op, en heb je een veel groter scala aan eiwitbronnen nodig om de spiereiwitsynthese te optimaliseren.

Helaas bevatten veel voedingsmiddelen waar de doorsnee vegetariër voor kiest voor hun eiwitten, veel vet en/of koolhydraten.

Denk er eens over na - een vegetarisch gerecht met een hoger eiwitgehalte kan heel goed draaien rond linzen, kikkererwten of quinoa. Er is niets mis met deze voedingsmiddelen, maar naast eiwitten bevatten ze ook koolhydraten. (In sommige gevallen bijna net zoveel koolhydraten als eiwitten.)

Dit maakt het veel moeilijker om je macro's te halen, vooral in een afvalfase, wanneer het eiwitgehalte meestal hoger is en het aantal koolhydraten lager.

Andere bronnen zoals kaas en eieren zijn vrijwel koolhydraatvrij, maar bevatten vet. 

Nogmaals - hier is niets mis mee, maar het krijgen van magere eiwitten op een vegetarisch plan kan moeilijk, frustrerend en eentonig worden.

Ten slotte lopen vegetariërs een hoger risico op tekorten, de drie belangrijkste zijn ijzer (door een gebrek aan rood vlees), vitamine D (door een gebrek aan schaaldieren) en B12, dat alleen in grote hoeveelheden voorkomt in dierlijke producten .


Moet je vegetarisch gaan?

Als je ethische overtuigingen vegetarisme bevorderen, overtroeft dat alles, en het is niet nodig om vlees te eten om het lichaam te krijgen dat je wilt.

Dat gezegd hebbende; als je volkomen gelukkig bent met het eten van vlees, blijf dat dan doen. Het maakt het veel gemakkelijker om je macro's te raken.

Veruit de belangrijkste factor is dat je je totale dagelijkse calorie- en macro-inname haalt.

Vegetarische diëten kunnen goed passen bij flexibele diëten en IIFYM, op voorwaarde dat je een paar belangrijke aspecten in gedachten houdt en wat aanpassingen aan je dieet maakt -

  • Streef naar een breed scala aan eiwitbronnen
  • Haal het meeste van je eiwitten uit dierlijke producten (eieren, eiwitten en zuivel) in plaats van nepvlees.
  • Houd jouw aantal koolhydraten van granen en suikers laag, aangezien veel van jouw eiwitbronnen ook koolhydraten zullen bevatten.
  • Zorg voor een goede vegetarische eiwitsupplement, evenals eiwitrepen.
  • Leer kruiden en specerijen te gebruiken om je maaltijden op te vrolijken, zodat je niet alleen maar een calorierijke vegetarische kant-en-klaarmaaltijd pakt, of snack op dingen als chips en sandwiches.


Haal vooral je macro's, eet een breed scala aan voedingsmiddelen en val niet voor de mediaboodschap dat je automatisch gezonder wordt door vegetarisch te worden.




Reactie plaatsen